Wegwijs in Intern Transportmateriaal

Elk bedrijf dat goederen op palletten stockeert in een magazijn, staat vroeg of laat voor de keuze van een magazijntruck. Er zijn duizend-en-één mogelijkheden, maar welk type toestel is het meest geschikt voor uw specifieke toepassing? Met volgend overzicht maken we u wegwijs in de wereld van intern transportmateriaal.

DOWNLOAD

Liever een kort overzicht in handige tabelvorm? Klik hier.

Handtranspalletten

Handtranspalletten zijn manuele transpalletten die worden gebruikt voor het verplaatsen van goederen op korte afstanden. Bijvoorbeeld voor het laden en lossen van een vrachtwagen. Standaard hebben de meeste handtranspalletten een hefvermogen van 2.000 tot 3.000 kg en een hefhoogte van +/- 200 mm. Maar uiteraard zijn er tal van oplossingen op maat waarbij vooral de keuze uit verschillende vorklengtes en vorkbreedtes belangrijk is.

Schaartranspalletten

Schaartranspalletten verschillen van handtranspalletten met hun hefhoogte tot 800 mm. Daardoor worden ze ook gebruikt als werktafel of op het einde van een productielijn voor het stapelen van producten. Met 1.000 kg hebben schaartranspalletten een kleiner hefvermogen, maar dat wordt gecompenseerd met meer ergonomie voor de gebruiker.

Elektrische transpalletten

Elektrische transpalletten zijn pallettrucks die zowel elektrisch heffen als rijden. Ze worden gebruikt voor het laden en lossen van vrachtwagens en het verplaatsen van goederen op middellange of zelfs lange afstand indien ze voorzien zijn van een platform. Elektrische transpalletten hebben net zoals handtranspalletten hefvermogens tot 3.000 kg en een standaard hefhoogte van +/- 200 mm. Het soort goederen dat u behandelt, bepaalt de keuze uit de verschillende vorklengtes en -breedtes.

Stapelaars

Stapelaars zijn elektrische pallettrucks uitgerust met een hefmast. Dat maakt dat ze goederen tot 2.000 kg kunnen verplaatsen én stapelen tot een maximale hoogte van 6.000 mm. Indien elektrische stapelaars uitgerust zijn met een platform, worden ze ook ingezet over langere afstanden. Bijvoorbeeld om goederen, die werden gelost met een transpallet, naar de juiste magazijnlocatie te rijden en in het magazijnrek te plaatsen.

Reachtrucks

Een reachtruck is een heftruck met voorwaarts uitschuifbare mast die voornamelijk wordt gebruikt voor het stapelen van goederen in magazijnrekken. Doordat de bestuurder dwars op de reachtruck zit, heeft dit type intern transportmateriaal een erg kleine draaicirkel. Ideaal voor gebruik in magazijnen met hoge rekken die dicht bij elkaar staan. Reachtrucks hebben een hefcapaciteit tot 2.500 kg en kunnen uitgerust worden met hefmasten tot wel 11.000 mm.

4-Weg trucks

4-Weg trucks zijn reachtrucks die in 4 richtingen kunnen bewegen dankzij de roterende voorwielen. Doordat 4-weg reachtrucks dwars door de rekken kunnen rijden worden ze voornamelijk gebruikt om lange, vaak zware lasten te verplaatsen.

Smallengangentrucks

Smallegangentrucks zijn een type reachtruck waarbij de mast niet alleen uitschuift, maar ook roteert. Dat maakt ze ideaal voor magazijnen met smalle gangen. Bij man-down smallengangentrucks blijft de bestuurder beneden, bij man-up smallengangentrucks gaat de bestuurder samen met de vorken mee omhoog. Op die manier kunnen deze narrow-aisle-trucks ook gebruikt worden als orderpickers tot wel 14 m.

Orderpickers

Orderpickers of orderverzamelaars zijn magazijntrucks ontworpen voor het verzamelen van goederen uit een magazijn. Denk bijvoorbeeld aan uw bestelling bij Bol.com die samen met de andere bestellingen ergens uit een rek in een groot magazijn moet worden genomen. Binnen de orderpickers wordt een onderscheid gemaakt tussen orderpickers voor laag, midden en hoog niveau.

Industriële trekkers

Industriële trekkers worden gebruikt voor het horizontaal verplaatsen van goederen. Er zijn drie soorten te onderscheiden: meeloop, inzittende en instaande industriële trekkers. Elk met hun specifieke toepassing. Zo worden instaande trekkers ook ingezet als orderpickers in productieomgevingen. Terwijl inzittende trekkers vaak over een grotere trekcapaciteit en rijsnelheid beschikken om grotere afstanden te overbruggen.

Zelfrijdende heftrucks

Verschillende trucks uit bovenstaand overzicht bestaan ook in een AGV-versie. Deze zogenaamde Automated Guided Vehicles, worden geprogrammeerd om autonoom en dus zonder tussenkomst van mensen, een bepaald repetitief proces van de goederenstroom voor hun rekening te nemen. Bijvoorbeeld om een productielijn te bevoorraden en de afgewerkte producten naar een daarvoor voorziene ruimte te brengen.

Recent Hefnieuws
Mag ik met een heftruck, verreiker of hoogwerker op de openbare weg?

Mag ik met een heftruck, verreiker of hoogwerker op de openbare weg?

Ja, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden. Denk aan het juiste rijbewijs, inschrijving, nummerplaat, verzekering en keuring. En natuurlijk zijn er uitzonderingen.

Lees meer
Opleiding heftruck rijbewijs bij UVA Rijschool dankzij tweedehands heftrucks

Opleiding heftruck rijbewijs bij UVA Rijschool dankzij tweedehands heftrucks

"Klanten ontzorgen door een totaalpakket aan te bieden". Dat doet Thomas Van Coillie van UVA Rijschool door vanaf nu ook logistieke opleidingen aan te bieden.

Lees meer